Danas je Sveta velikomučenica Ekatarina: Mole joj se svi koji žele da upoznaju ljubav svog života

Srpska pravoslavnca crkva i njeni vernici danas slave Svetu velikomučenicu Ekatarinu, ranohrišćansku mučenicu koja je stradala u 18. godini za veru i Hrista.

0

Ekaterina Aleksandrijska je rođena u Aleksandriji 287. godine. Prema predanju, u jednoj svojoj viziji Isus Hristos joj je darovao prsten, što je ona protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Bila je vrlo obrazovana, i veoma je dobro poznavala grčku filozofiju, medicinu, retoriku i logiku.

Foto: Wikipedia

Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o veri. U toj raspravi Ekaterina je odnela pobedu, a car Maksencije je kao kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale. Pred smrt, na Ekaterininu molbu, ovi mudraci su primili hrišćanstvo i ispovedili se.

Ekaterina je bila uhvaćena, mučena i pogubljena u svojoj 18. godini, 24. novembra 305. godine. Po predanju, pri njenom pogubljenju, iz njenog tela poteklo je tada mleko mesto krvi.

Njene mošti čuvaju se na Sinaju.

Prema pravoslavnoj tradiciji postoji verovanje da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti uslišena.

Izvor BKTVNews/SK Magazin Wikipedia
Povezane vesti
Prikazujem...