Danas praznujemo Svetog Klimenta, naslednika Svetog Petra

Srpska pravoslavna srkva i njeni vernici danas oveležavaju praznik posvećen Svetom sveštenomučeniku Klimentu, episkopu rimskom.

0

Rođen u Rimu od carskoga roda, bio je savremenik svetih apostola.

Majka i dva brata ploveći po moru bili su zaneseni burom na razne strane, pa je njegov otac odlučio da pođe da traži ženu i sinove, pa se i on izgubio. Tada je Кliment imao 24 godine i odlučio da pođe na istok da traži svoje roditelje i braću.

U Aleksandriji upoznao je apostola Varnavu, po tom se pridružio apostolu Petru, koga su već sledila njegova dva brata, Faustin i Faustinijan. Promislom Božjim apostol Petar naišao je Klimentovu majku, kao staricu prosjakinju, a po tom i na oca. I tako se opet sastavi cela porodica, i svi su se kao hrišćani vratili u Rim.

Кliment se nije odvajao od velikog apostola, koji ga je postavio za episkopa pre svoje smrti. Posle  Petrove smrti, episkop u Rimu bio je Lin, a potom Кlit, – obojica kratko vreme – pa onda Кliment. Sa plamenom revnošću upravljao je crkvom i obraćao u Hristovu veru iz dana u dan veliki broj nevernih. Odredio je sedam brzopisaca da pišu žitija hrišćana mučenika, koji su u to vreme stradali za Gospoda.

Car Trajan proterao ga je u Herson, gde je Кliment našao oko 2.000 izgnanih hrišćana. Svi su bili zaposleni na teškom poslu tesanja kamena na jednom bezvodnom mestu. Кlimenta su hrišćani prihvatili s velikom radošću, i on im je bio živi izvor utehe.

Molitvom svojom izveo je vodu iz zemlje i obratio u hrišćanstvo mnogo nevernih meštana, a samo za jednu godinu na tom mestu 75 podignuto je crkava.

Da ne bi dalje širio Hristovu veru, Кliment je osuđen na smrt i utopljen u moru s kamenom oko vrata, 101. god.

Njegove čudotvorne mošti izvađene su iz mora tek u vreme sv. Кirila i Metodija.

Izvor BKTVnews, SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...