EU IM ZABRANILA UVOZ NAMIRNICA, A ONI DOŽIVELI PROCVAT: MOSKVA IMA NAJBOLJU KUHINJU U EVROPI!

Iako joj uvedena zabrana uvoza određenih prehrambenih proizvoda iz SAD, Evrope i Turske, to Moskvu nije sprečilo da ima najbolju kuhinju u Evropi, prenosi američki nedeljni magazin „Njuzvik“.

0

Ruska kuhinja, uglavnom zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda, doživljava „neverovanu, divnu renesansu“, navodi magazin „Njuzvik“.

Pod takvim okolnostima restorani ruske prestonice okrenuli su se pravcu popularnom u mnogim delovima sveta — pripremi samo domaće hrane.

„To je veoma jednostavna i lepa ideja — zemlja u kojoj živite je zemlja koja vas hrani“, kaže za taj magazin iskusni kuvar dva poznata restorana u Francuskoj Džeromi Romer, koji je nedavno svoje kulinarske sposobnosti pokazao i u novootvorenom restoranu u Kropotkinskoj u Moskvi.

On dodaje da je Moskva izuzetno uzbudljivo mesto za rad. Kuvari su inovativni, spremni da od ničega naprave nešto, a i svima je dosta da im se “uvaljuje” brza zapadna hrana. Romer tvrdi da je ruska kuhinja posebno raznolika u vegetarijanstvu, čemu je najviše doprinelo pravoslavno hrišćanstvo sa dugim postovima. Posebno izdvaja prženi paškanat, i crno i belo korenje u sosu od šargarepe, kao i pire od karfiola.

Sastojci dolaze iz svih krajeva Rusije, uključujući i one dalekoistočne, odakle stižu školjke i hobotnice upecane u Japanskom moru, a prerađene u Vladivostoku.

Poznati ruski kuvar Boris Akimov, 2008. se udružio sa poljoprivrednicima širom Rusije i osnovao zadrugu, ponudio svojim mušterijama specijalitete poput ruske gaude, nekoliko varijanti suvih i mariniranih pečurki, kao i knedle od sibirskog jelena i slatko od bobica sa Arktika.

„Mi se trudimo da ponudimo jela iz cele Rusije“, rekla je portparolka zadruge i restorana Borisa Akimova, objašnjavajući da tako žele da proslave različite i zaboravljene ruske oblasti, i da ih dovedu u Moskvu.“

“Zahvaljujući nama ljudi mogu da okuse hranu iz raznih delova Rusije i tako saznaju šta se jede u njihovoj zemlji, a jede se dobro!”

Povezane vesti
Prikazujem...