Evo kako da razlikujete domaća jaja od kupovnih! (VIDEO)

Razlike između domaćih i kupovnih jaja se mogu primetiti s jedne strane po boji žumanaca, a sa druge strane se te razlike mogu uočiti i golim okom

0

Testo i kolači napravljeni od domaćih jaja imaju intenzivniju žutu boju od proizvoda za čiju su izradu korištena jaja kupljena u prodavnici. Boja žumanca itekako govori o poreklu jaja i kokoške koja ga je snela.

Domaća i kupovna jaja sadrže gotovo jednaku količinu hranljivih materija, pa se i jedna i druga mogu koristiti za sve vrste kuvanja i pečenja.

Ipak, razlike se mogu opaziti golim okom. Što je boja žumanaca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veće šanse da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.

Konzumna jaja u prodavnicama obično se dobijaju od kokoški iz masovnog uzgoja, od kokoški koje čitav život provedu u pretrpanim kavezima.

REŠITE DILEMU ŠTA KUVATI OVOG VIKENDA ZA RUČAK – MI VAM DAJEMO 5 PREDLOGA (RECEPT)

U slobodnom uzgoju na manjim domaćinstvima kokoške daju manje jaja, ali jedu više i imaju veću slobodu kretanja, što utiče i na izgled jaja.

Ranija istraživanja pokazala su da su jaja iz slobodnog uzgoja nešto teža od konzumnih jaja iz prodavnica i da imaju deblju ljusku što smanjuje mogućnost od uništavanja tokom transporta.

U priloženom videu možete da proverite i druge načine da prepoznate jaja iz slobodnog uzgoja.

KAKO DA ZNATE DA LI JE JAJE SVEŽE
https://www.youtube.com/watch?v=Q29E4WXltAM

Povezane vesti
Prikazujem...