Kolumna geopolitika: Srbija u političkom zagrljaju nemačke

Nemačka je za Vladu Srbije u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta.

0

Bez obzira na to ko je na vlasti u Srbiji, geopolitički interesi Nemačke prema Balkanu i toplim morima protežu se od kraja 19. veka, pa uz izvesne uspone i padove, tako je sve do danas.

Nemačka je sa Austrougarskom monarhijom priznala državnost Srbiji na Berlinskom kongresu 1878. godine, a status kraljevine 1883. godine.

Obrenovićevska Srbija vodila je germanofilsku politiku sve do ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin. Balkanski ratovi su već postali smetnja nemačkim interesima na Balkanu. Sukobi su se zaoštrili posle atentata u Sarajevu 1914. godine i početka Velikog rata.

Posle Prvog svetskog rata Srbija svoj suverenitet “utapa“ u Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, a normalizaciju odnosa sa Nemačkom, pre svega u smislu ekonomske saradnje, uspostavlja presednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović.

Vlada Cvetković-Maček vodi pronemačku politiku sve do Drugog svetskog rata. Onda nastaje bolno istorijsko poglavlje kada za jednog ubijenog nemačkog vojnika strada i po stotinu Srba. Zatim, Brozova Jugoslavija normalizuje odnose sa SR Nemačkom, da bi nešto kasnije ujedinjena Nemačka imala tragičnu ulogu u raspadu bivše Jugolsavije.

Pre Vučićeve vlade intezivne veze sa zvaničnim Berlinom imala je vlada dr Zorana Đinđića, a nešto kasnije vlada Mirka Cvetkovića. Takođe, treba istaći da je Nemačka priznala Kosovo i još albanske separatiste podržava u procesu samostalnih evrointegracija. Zvanični Berlin se našao u grupi zemalja koje su pružile podršku Kosovu za ulazak u Unesko.

Sa druge strane, u Srbiji posluje 370 kompanija sa nemačkim kapitalom koje zapošljavaju 25 hiljada ljudi. Nemačke investicije su oko 1,2 milijarde evra. Najviše nemačkih investicija je u proizvodnom sektoru.

Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je oko 3,2 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije u Nemačku oko 1,3 milijarde. Bavarska je na drugom mestu po ekonomskoj snazi među pokrajinama u Nemačkoj, a razvijenija je i od mnogih država. Robna razmena sa Bavarskom u 2014. godini iznosila je 734 miliona evra, što premašuje nivo trgovinske razmene sa mnogim drugim zemljama.

Međutim, situacija se menja iz časa u čas. Ugledna medijska kuća “Dojče vele“ (prev.“Nemački talas“) obaveštava da “Nemačka vri, mediji ključaju. U zemlji je više od milion izbeglica i sve više problema koji su delom mogli, a delom nisu mogli da se predvide. Napetost je dobila novu dimenziju. Merkelova, koja je zbog svog ‘humanitarnog imperativa’ izbeglicama otvorila nemačke granice, sada je glavna tema kritike. A razmere kritike su i pored sve dramatike, iznenađujuće”.

Na početku velike migrantske krize prognozirali smo da takav scenario može da se dogodi u Srbiji. I pored svega toga, Srbija je spremna da primi i do 15 hiljada izbeglica sa Bliskog i Srednjeg istoka, ali samo kao deo jedinstvenog evropskog rešenja.

Povezane vesti
Prikazujem...