Kopali su tunel za kanalizaciju i našli skelet muškarca, a ono što je nosio otkrilo je veliku misteriju (FOTO)

Skelet muškraca, za koji se veruje da je star 500 godina, otkriven je u licem okrenutim ka dole u blatu londonske reke Temze.

0

Ono što je izuzetno značajno je da je skelet nađen u dugim, uskim, kožnim čizmama, koje su ostale skoro netaknute.

Arheolozi su skelet našli u blizini Bermondseja u južnom Londonu dok su radili na projektu “super kanalizacijskog tunela” vrednom 4,2 milijarde dolara. Tunel je namenjen za prikupljanje, skladištenje i prenošenje sirovih otpadnih voda i kišnice koje se trenutno prelivaju u reku.

Otkrićem skeleta, arheolozi su odlučili da dodatno istraže lokalitet pre nego što se nastavi izgradnja.

Koža, od koje su čizme napravljenje, bila je skupa i potiče iz vremena vladavine Tudora, pa je teško zamisliti da je neko sahranjen u tako skupocenoj obući, navode u firmi koja vodi projekat.

Pretpostavlja se da je nađeni muškarac ubijen, jer su obale Temze bile opasno mesto krajem 15. i početkom 16. veka.

Takođe, moguće je da je bio ribar, radnik na doku ili možda mornar.

“Proučavajući čizme stekli smo fascinantan pogled na svakodnevni život čoveka koji je živeo pre 500 godina. Pomoglo nam je da bolje shvatimo kako je bilo živeti u opasnim i teškim uslovima”, rekao je jedan od arheologa.

Čizme su napravljene uz pomoć dodatnih podloga i punjene su mahovinom i sličnim materijalom, kako bi mogle da ostanu neoštećene i na teškim terenima. Istraživače je, ipak, zbunio oblik čizama, koji je bio neuobičajen za to vreme.

“Tada su se nosile cipele i kratke čizme, do gležnjeva. Visoke čizme nisu uobičajene za srednji vek, a niti za vreme vladavine Tudora. Ako pogledate rukopise ili portrete, vrlo malo ljudi nosi čizme”, navode arheolozi.

Pretpostavlja se da je muškarac bio star oko 35 godina kada je nastradao. Takođe, otkiveno je i da je imao velike razmake između zuba, pa se pretpostavlja da je bio ribar koji je često provlačio kanap između njih.

Stručnjaci su otkrili da je ovaj čovek imao uznapredovalu degenerativnu bolest duž kičme i levog kuka, što bi moglo da znači da je čitavog života obavljao fizičke poslove.

Arheolozi verovatno nikad neće moći da odrede tačan uzrok smrti.

“Možda je radio u reci i plima ga povukla, možda je pao, možda je bio umoran. Možda je bio pijan, stvarno ne znamo”, navode arheolozi.

Izvor BKTVnews, SK Magazin CNN
Povezane vesti
Prikazujem...