Poboljšajte vaše digitalno poslovanje u 4 koraka

Danas je teško zamisliti bilo kakvo poslovanje bez tehnologije. U vođenju biznisa svakodnevno se javljaju novi principi ali do napretka dolazi samo u kombinaciji sa elektronskim ili automatizovanim sistemima.

0

Tako su od ključnog značaja za poslovanje postale digitalne tehnologije, poput vebsajta i oglašavanja na društvenim mrežama, što poslovni ljudi u Srbiji sve više uviđaju. Digitalno poslovanje karakterišu četiri nerazdvojiva elementa: vebsajt (veb dizajn i programiranje), grafički elementi (logo i korporativni identitet), optimizacija sajta za pretraživače (SEO), kao i prisustvo brenda na društvenim mrežama kao jedno od ključnih merila uspeha digitalne kampanje.

Šta je potrebno za uspešno digitalno poslovanje?

Pixabay

1. VEB DIZAJN I PROGRAMIRANJE

Prvi korak do uspešnog digitalnog poslovanja jeste izrada unikatne veb prezentacije. Neophodna je profesionalna veb dizajn usluga, zajedno s veb programiranjem, koji vam omogućavaju da se distancirate od konkurencije. Oni podrazumevaju crtanje/dizajn vebsajta a potom i ispravno kodiranje istog po dobro utvrđenoj metodologiji. Bilo da pravite onlajn prodavnicu ili prezentacioni sajt koji nudi usluge vaše firme, veoma je važno da bude urađen u skladu s važećim standardima i preporukama.

2. GRAFIČKI DIZAJN: LOGO I KORPORATIVNI IDENTITET

Svaka firma mora imati određene grafičke elemente kako bi se predstavila na tržištu. Oni se zajednički nazivaju korporativnim identitetom i obuhvataju dizajn logoa, vizit-kartice, memoranduma, fascikle, bloka, hemijske olovke itd. Poznati su slučajevi naftnog magnata British petroleum koja je uložila više od 200 miliona dolara u brendiranje kako bi postigla određeni efekat, kao i društvene mreže Twitter koja je u svoj prvi logo uložila oko 15 dolara. Kako biste parirali velikim igračima, vaš vebsajt za početak mora imati savremen logo koji će se pojavljivati na svim stranicama i ljude podsećati na vaše poslovanje gde god ga videli. Logo treba da bude jedinstven, prepoznatljiv, primenljivim na različitim medijima i standardizovan.

Twitter
PHOTO: UP.AC.ZA

3. SEO

Ruku pod ruku s dizajnom vebsajta ide i optimizacija. Na našim prostorima poznata kao „SEO optimizacija”, odnosno optimizacija sajtova za pretraživače (poput Gugla, Binga, Jahua, Jandeksa i sl.), ili skraćeno SEO (od eng. search engine optimisation), ona predstavlja skup radnji koje poboljšavaju vidljivost sajta pri vrhu pretrage na Guglu ili drugim pretraživačima. Bez nje, vaš sajt bi mogao biti zaboravljen na drugoj strani Gugla.

4. PRISUSTVO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Prisustvo na društvenim mrežama zaokružuje čitavu priču digitalnog prisustva. Kako je za obaveštavanje ciljne publike bitno boraviti na mestu na kome joj je najprijatnije, tako je usledilo da firme prave poslovne profile na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ i sl.

Google Pretraživač

Stoga, kada naručite vebsajt i prilagodite ga za pretraživače, postarajte se da u brendiranje uključite i oglašavanje na društvenim mrežama za izgradnju dobrog imidža.

Povezane vesti
Prikazujem...