Na današnji dan pre 11 godina poginuo je Toše Proeski

Danas se navršava 11 godina od smrti makedonskog pevača čiji glas su svi obožavali, Tošeta Proeskog, koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u ranim jutarnjim satima na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška.

0

[banner]
“Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome”, rekao je jednom prilikom Toše neposredno pred smrt.
Rođen je 25. januara 1981. godine, a prve korake u muzičkoj karijeri načinio je 1992. godine kada je nastupio na dečjem festivalu “Zlatno slavejče” sa pesmom “Jas i mojot dedo”. Profesionalnu muzičku karijeru započeo je na festivalu “Melfest” 1997. na kojem je pobedio izvodeći pesmu “Yesterday” od Bitlsa.

Foto: Wikimedia
Iste godine učestvovao je na “Makfestu” sa pesmom “Pušti me”, a već 1999. objavio je prvi album “Negde u noći” sa 11 pesama, i u leto te godine održao prvi solistički koncert.

Ubrzo je postao miljenik devojaka, pa je na svakom nastupu bio zasipan plišanim igračkama, a jedna soba u kući u Kruševu bila je rezervisana samo za njih.
Godine 2000. učestvovao je na “Skopje Festu” (od kada se bira makedonski predstavnik na Pesmi Evrovizije) sa pesmom “Solzi pravat zlaten prsten” koja je, i pored toga što je imala najviše glasova gledalaca, na kraju osvojila treće mesto, iza Karoline Gočeve i pobednika XXL.
U ovom periodu je počeo da snima pesme za drugi album “Sinot Božji” koji je objavljen u junu 2000. Album je doneo veliki broj hitova, među kojima su “Nemir” (duet sa Karolinom Gočevom), “Vo kosi da ti spijam”, “Izlaži me ušte ednaš”, kao i “Iluzija” i “Tajno moja”.

Album “Ako me pogledneš vo oči” objavljen je na makedonskom i srpskom jeziku, a u aprilu 2003. pobedio je na festivalu “Beovizija” sa pesmom “Ledena”, koja je postala veliki hit.

Bio je predstavnik Makedonije na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu i osvojio je 14. mesto sa pesmom Life, “Angel si ti” u izvornoj makedonskoj verziji.

Godine 2004. imenovan je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a. Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Makedonije, a pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa njegovim likom.

Foto: Wikimedia
Singlovi sa albuma “Po tebe” mesecima su se plasirali na najvišim mestima na muzičkim vrh listama u Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Poslednji album je nazvan „Igre bez granica“ i pušten je u prodaju 1. avgusta 2007. godine, i počeo je sa pripremama za proboj na svetsku muzičku scenu, ali nažalost preminuo je u saobraćajnoj nesreći, a iza sebe je ostavio neizbrisiv trag i brojne pesme koje su i danas jako popularne.
[banner]

Povezane vesti
Prikazujem...