Nepravedno je zapostavljena, a tako lekovita: Da li znate koja je ovo biljka? (FOTO)

Blagotvorno deluje na probleme s želucem, snižava holesterol, poboljšava vid, rad jetre i to nije sve. Njeni benefiti za zdravlje celog organizma su mnogobrojni.

0

Divlja kruškica ili mušmula u Evropi se gaji milenijumima, a obiluje vitaminom C kao i vitaminima iz B grupe, sadrži ugljehidrate, belančevine, tanin i organske kiseline. Sadrži i dosta kalcijuma, gvožđa, magnezijuma. Tek ubrane, mušmule su tvrde i opore, zbog čega bi valjalo da ih ostavite nekoliko nedelja da sazru i potpuno omekšaju. Lekovite moći ovog ploda poznate su od davnina, a veruje se da su ga za lečenje brojnih zdravstvenih tegoba koristili i stari Rimljani.

Reaguj na vreme, da ne bude kasno: Simptomi šest najčešćih oboljenja i kako ih prepoznati

Zapadna narodna medicina koristi mušmulu za lečenje konstipacije, neredovne stolice i drugih tegoba sa probavom. Mušmula podstiče rad pljuvačnih žlezda i želuca, zbog čega se posebno preporučuje starijim osobama. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva. Blagotvorno deluje i na kožu i kosu.

Semenke mušmule takođe imaju lekovita svojstva. Naime, sluz oslobođena iz semenki natopljenih vodom koristi se za pripremu obloga, koje imaju vrlo delotvorne učinke u saniranju manjih povreda na koži.

Jesena poslastica- Pekmez od mušmula

Potrebno vam je:

Kilo i 200 grama mušmula

1, 5 kg smeđeg šećera ili kilogram meda

7,5 dcl vode

Priprema:

Prokuvajte vodu i šećer/med, u to dodajte očišćene i oprane mušmule. Uz neprestano mešanje kuvajte smesu oko 50 minuta. Kada je pekmez skuvan sipajte ga u staklene tegle i uživajte u ovoj jesenjoj poslastici.

I začin i lek: Melem za disajne organe i varenje

Izvor BKTVnews/SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...