O njoj se veoma malo zna: Bila je prva Titova žena, a za maršala se udala sa samo 13 godina (FOTO)

O privatnom životu Josipa Broza Tita zna se vrlo malo, ali je poznato da je voleo žene i njihovo društvo.

0

ednom prilikom Jovanka Broz izjavila je da ” čak ni Sulejman nije voleo žene onoliko koliko ih je voleo Tito”.

Međutim, malo ko zna da je pre Jovanke Broz i Lucie Bauer, Tito bio oženjen ruskinjom Pelagijom Denisovom. Maršal je Pelagiju upoznao prilikom boravka u Rusiji, 1917. godine. Ona je tada imala samo 13 godina, dok je Tito imao 25.

Venčali su se po pravoslavnim običajima, a ubrzo potom dobili su i sina Žarka. U Jugoslaviji su živeli u periodu od 1921. do 1929. godine. Tokom života u Jugoslaviji, Pelagija se bavila se bavila domaćinstvom i decom, a jedno vreme je radila u fabrici nameštaja. Postala je član Komunističke partije Jugoslavije 1926. godine, a od 1927. je bila u ženskoj sekciji Centralnog komiteta KPJ.

View this post on Instagram

1969. Godina!

A post shared by SFR Jugoslavija Naša Zemlja (@sfrjugoslavija_) on

Više puta je bila hapšena jer je organizovala bekstva revolucionara iz zatvora, radila u ilegalnoj štampariji, širila partijsku literaturu, učestvovala u demonstracijama. Nakon što je Tito poslat u zatvor, zbog propagande koju je širio, Pelagija se vratila u Rusiju i ubrzo potom se razvela od maršala.

Oni koji su poznavali Tita, tvrde da je razlog kraha braka to što Pelagija nije vodila računa o njihovom detetu, te i da je maršal zbog toga često bio sa drugim ženama. Jedno vreme je provela u Sibiru, a zbog svoje povezanosti sa Jugoslavijom, čak i posle smrti Staljina bio joj je zabranjen odlazak u Moskvu.

Posle braka sa Titom, udala se za fotografa Raguljeva, sa kojim je dobila ćerku. Umrla je 1967. godine, a da li je tadašnji “večni predsednik” Jugoslavije poslao cveće, nije poznato.

Izvor BKTVnews, SK Magazin Nevena Žunić
Povezane vesti
Prikazujem...