Odluka je na tebi: Zabava čiji ishod može biti koban, kazne do 50.000 dinara do 60 dana zatvora

Stižu nam novogodišnja i božićna slavlja, a tada se najčešće i preteruje sa korišćenjem pirotehničkih sredstava, a posledice neadekvatnog korišćenja mogu da budu tragične.

0

Petarde nisu igračke, i svako rizikuje da zbog njih do kraja života ostane invalid.

Najčešće su to opekotine šaka i ostalih delova tela različite površine i stepena, zatim mogući su otvoreni i zatvoreni prelomi prstiju šake, a nisu retke ni one najteže povrede tipa semiamputacija i amputacija prstiju šake sa gubitkom funkcije iste. Veoma često se događaju povrede u predelu lica, sa oštećenjem funkcije oka i gubitkom vida, ali i sluha, upozoravaju stručnjaci.

Dodatni problem iz godine u godinu predstavlja i prodaja pirotehničkih sredstava “ispod tezge”. Zbog činjenice da ne podležu nikakvoj kontroli petarde kupljene na crno često su katastrofalnog kvaliteta i izuzetno opasne budući da se ne čuvaju u adekvatnim uslovima.

Upravo iz tih razloga iz Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluju na građane da se za vreme predstojećih praznika suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da ih ne kupuju na neovlašćenim mestima poput uličnih tezgi i pijaca.

Foto: Shutterstock

“Upotreba takvih pirotehničkih sredstava nosi sa sobom velike rizike koji se ogledaju u trajnim posledicima po zdravlje, uznemirenje građana, narušavanje javnog reda i mira, kao i moguće izazivanje požara i eksplozija“, poručio je Momčilo Sovilj iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je naglasio da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno preduzimaju mere i radnje iz svoje nadležnosti radi kontrole prometa pirotehničkih sredstava i suzbijanja nelegalne prodaje.

“Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće sa radom u cilju suzbijanja ovakvih pojava i napominjemo da će svako ko se bude ponašao suprotno zakonu biti sankcionisan“, istakao je Sovilj.

Razlika između robe kupljene u prodavnicama i one na improvizovanim uličnim tezgama jeste u tome što je u radnjama svaka kutija fabrički upakovana u celofan i ima upozorenje da je proizvod potencijalno opasan.

Foto: Shutterstock

Kako su za naš portal rekli u jednoj specijalizovanoj radnji za prodaju pirotehničkih sredstava, osim ispravnosti robe nadležne službe kontrolišu i obučenost samih prodavaca.

“Svi zaposleni imaju sertifikat za bezbedno rukovanje pirotehničkim sredstvima. Prodaja pirotehnike mlaloletnim osobama je strogo zabranjena”.

*Prilikom adekvante upotrebe pirotehničkih sredstava, tipa petarede, vi nakon paljenja fitilja imate rok od 3 do 7 sekundi, zavisi kako kod koje. Ukolliko nije čuvana adekvatno, ukoliko joj je istekao rok trajanja, može da eksplodira posle jedne sekunde.

Drakonske kazne

Zakon o javnom redu i miru predviđa novčanu kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova za bacanje petardi ili ugrožavaju bezbednost. Ako se prekršaj izvrši u grupi od tri i više osoba, kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta.

Izvor BKTVNews/SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...