Ovo je najslušanija pesma 20. veka

Rekli su da se nikada neće dobro prodavati jer je u prvobitnoj verziji trajala čak sedam minuta, ali pesma legendarne grupe Kvin “Boemska rapsodija” najslušanija je pesma na internetu u 20. veku, podaci su diskografske kuće Univerzal mjuzik grup.

0

Video spot, čije je snimanje trajalo manje od četiri sata, pregledan je čak 1, 6 milijardi puta,  i popularnije je od Nirvanine “Smells Like Teen Spirit” i “Sweet Child O’Mine”, grupe Guns N’ Roses.

“Boemska rapsodija” ili “Bo Rep”, kako je još nazivaju fanovi grupe Kvin, imala je svoje početke još 1968. godine kada je Fredi Merkjuri bio student na londonskom Ealing Art koledžu. Tada je imao samo početak “Mama, just killed a man”, ali ne i melodiju.

Boreći se da komponuje bilo kakvu muziku koja bi išla uz tekst, Fredi je pesmu pevao uz taktove iz pesme Bitlsa “A day in the life”, a prvi naziv pesme je bio “The Cowboy Song”. Bile su potrebne tri nedelje i pet različitih studija da se “Boemska rapsodija”, koja je objavljena 1975. godine, snimi.

Pesma je krajem 1975. godine devet sedmica bila na prvom mestu muzičkih rang-lista slušanosti, što ju je u to vreme činilo trećim hitom koji je najduže bio na toj poziciji.

Zanimljiva činjenica vezana za ovo muzičko remek delo, jeste da je pevač Elton Džon “Boemsku rapsodiju” smatrao previše “čudnom” za radio.

Naime, pre nego što je pesma ugledala svetlost dana, želeći da čuje tuđe mišljenje, menadžer Kvina odsvirao je sirovi miks pesme jednom od svojih klijenata, pevaču Eltonu Džonu. “Da li si normalan?”, bila je pevačeva reakcija nakon što je odslušao šestominutnu pesmu. Njegovo mišljenje – pesma je bila previše duga i “čudna” za radio.

Ni dan danas niko sa sigurnošću ne može da kaže o čemu se radi u pesmi.

Merkjuri nije želeo da pruži iscrpno objašnjenje kompozicije. Jednom je spomenuo da se radi o odnosima i vezama, ali drugom prilikom je rekao da su stihovi jednostavno “nasumično sklopljene besmislice koje se rimuju”. Drugi članovi benda su se držali prilično zaštitnički kada je u pitanju bilo otkrivanje značenja pesme, iako je Brajan Mej suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Fredijevim ličnim traumama, piše Nacionalna geografija. 

“Boemska rapsodija” prva je rok pesma koja je koristila operu. Naime, ovo muzičko remek-delo se sastoji iz četiri dela: balade na početku, operskog dela u sredini, nakon čega sledi hard rock sekcija, da bi se zvuk donekle smekšao u završnom delu. U jednom od najupečatljivijih delova, pesma sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog, za čije snimanje je bilo potrebno 12 sati.

Pesma grupe Kvin ponovo je u centru pažnje nakon izlaska novog filma sa istim nazivom.

U istoimenom filmu, pokojnog frontmena grupe Fredija Merkjurija glumi Rami Malek. Ostvarenje je, navode iz producentske kuće “Universal”, približio ovo muzičko remek-delo mlađim generacijama. Za pet sedmica, film je na blagajnama zaradio 600 miliona dolara.

Izvor BKTVNews/SK Magazin Nacionalna geografija
Povezane vesti
Prikazujem...