Pet činjenica za današnji dan, 25. jul

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice koje obeležavaju današnji dan.

0

1. Rođen Gavrilo Princip
gavrilo-princip-01-wikipedia.jpg
Ovaj nacionalni revolucionar (1894) bio je atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Po prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest četiri nije uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone prilikom koje je Nedeljko Čabrinović bombom promašio automobil u kome se nalazio Ferdinand, ali je lakše ranio pukovnika Eriha fon Mericija i grofa Boz-Valdeka. Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik  osuđen je na 20 godina tamnice. U zatvoru, u Terezinu u današnjoj Češkoj, u teškim uslovima oboleo je od tuberkuloze i umro 1918, šest meseci pre sloma Austrougarske.
2. Britanci zauzeli tvrđavu Nijagaru

Godine 1759. -Britanci su zauzeli tvrđavu Nijagaru od Francuza. Istoga dana 1814, odigrala se bitka kod Nijagarinih vodopada u kojoj su Amerikanci porazili Britance. Danas se sa obeju strana Nijagarinih vodopada nalaze istoimeni gradovi (Niagara Falls) – jedan u SAD-u, drugi u Kanadi sa velikim hidrocentralama i razvijenom elektrometalnom i elektrohemijskom industrijom. Interesantno je da je projekat prve hidrocentrale na Nijagari izradio Nikola Tesla.
3. Francuski pilot i konstruktor preleteo Lamanš
luj-blerio-wikipedia
Luj Blerio prvi je avionom preleteo kanal Lamanš na današnji dan 1909. godine, a da pređe razdaljinu od 40 kilometara od Lebaraka kod Kalea do Dovera bilo mu je potrebno 37 minuta. U Prvom svetskom ratu njegovi modeli su bili vrlo značajni u francuskom ratnom vazduhoplovstvu, a prodavani su i drugim državama. “Spad VII” i “Spad XIII” su bili naročito uspešni lovci. Do kraja života Blerio je značajno doprineo razvoju vazduhoplovstva i prvi je nosilac pilotske diplome Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI).
4. Rođena prva beba “iz epruvete”
beba-wikipedia
Dogodilo se to bolnici u Oldamu u Velikoj Britaniji, 1978. godine. Bila je to devojčica Luiza Džoj Braun, teška pet kilograma, a uspeh ovog postupka je tada dao nadu stotinama hiljada parova koji nisu mogli da imaju decu. Blizu 80 pokušaja pravljenja “bebe iz epruvete” propalo je do tada, a onda je Luiza došla na svet. Tvorci ovog postupka oplodnje su ginekolog dr Patrik Steptou i dr Robert Edvards.
5. Fišer doputovao u Jugoslaviju 

Na današnji dan 1992. godine neporaženi šampion, američki velemajstor Robert Fišer (Fisher), 11. prvak sveta u šahu, doputovao je u Jugoslaviju da bi se posle više od 20 godina neigranja nakratko vratio šahu. U Beogradu i na Svetom Stefanu odigrao je potom meč s ruskim velemajstorom Borisom Spaskim, kojem je već bio oduzeo titulu svetskog prvaka u meču u Rejkjaviku 1972, i ponovo ga pobedio.

Povezane vesti
Prikazujem...