PUTOVANJA Čuvari običaja i tradicije: Zbog ovih etno sela zaljubićete se u Srbiju još više

Tokom leta kada su danima visoke temperature od kojih se i asfalt topi, beg od vrućine, ali i gradske gužve potražite u nekim od etno sela kojim naša zemlja obiluje.

0

Ako želite mir, tišinu, prelepu prirodu, cvrkut ptica koji vas budi, provedite dan uživajući u čuvenom srpskom gostoprimstvu.

Etno selo predstavlja spoj srpskih narodnih običaja i turizma koje pokušava da sačuva našu kulturu življenja i tradiciju. Sve popularnija, etno sela nude tradicionalnu hranu, uživanje u prirodi, ali i mnoge druge zanimljive sadržaje.

Magija, mistika, netaknuta priroda i arheološka nalazišta: Upoznajte sve čari Istočne Srbije

Shodno tome, pripremili smo vam mali vodič do najlepših Etno sela Srbije. Zaljubićete se u Srbiju još više!

1. Drvengrad

Foto: Printscreen/Youtube

Između planina Tare i Zlatibora nalazi se Drvengrad, magično etno selo koje je izgradio reditelj Emir Kusturica za potrebe snimanja filma “Život je čudo”. Drvengrad ima galeriju, biblioteku, bioskop, poslastičarnicu, restoran domaće kuhinje i prodavnicu narodne radinosti.

Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a postoje i ulice Če Gevare, Dijega Maradone, dok jedna nosi ime najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića. Kusturica jednom je rekao: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo.”

Skrivene lepote Srbije: Pet pećina koje morate posetiti, legenda kaže da kriju blago (FOTO,VIDEO)

2. Moravski konaci, Velika Plana

 

U samom srcu Srbije, na oko kilometar od Velike Plane, nalazi se skriveni rajski kutak po imenu Moravski konaci. Karakteristično je po jezeru sa devet ostrvaca povezanih sa 11 drvenih mostova. Ljubitelji romantičnog vikenda po jezeru mogu ploviti čamcem, a u okviru sportsko-rekreativnog centra nalazi se i bazen idealan za osveženje u ovim tropskim danima.

Prizori koji ostavljaju bez daha: Pet nestvarnih vodopada u Srbiji koje morate da posetite! (FOTO, VIDEO)

 3. Babina reka, Lazarevac

Etno selo Babina reka nalazi se u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica, između Lazarevca i Aranđelovca, na samom kraju sela, okruženo netaknutom prirodom Šumadije. Okruženo je brdima, planinama, potocima, rekama, šumama, a tu se nalazi i jezero, pogodno za pecanje, ali i šetnju. Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao Babina reka, po kome je ovaj kompleks i dobio ime.

Istorijska mesta u Srbiji kao iz bajke: Dvorci koji vekovima fasciniraju izgledom i pričama koje skrivaju (FOTO/VIDEO)

4. Trbović, Ozren, Gornji Milanovac

Etno selo Trbović nalazi se na međi planina Suvobor i Rudnik, u opštini Gornji Milanovac. Noćenje u brvnarama od kamena i drveta vraća nas u davno prošla vremena, ali sadržaji u njima pogodni su za svakog modernog turistu. Selo Trbović je melem za dušu i telo, smešteno u ambijentu šuma, cvetnih livada i voćnjaka, ušuškano i skriveno potocima i izvorima pitke vode. Za ljubitelje sporta i rekreacije na raspolaganju su bazen i čamac za vožnju ribnjakom.

Biseri Srbije: Šest najlepših veštačkih jezera, lekovitih za dušu i telo (FOTO)

5. Vrdnička kula, Vrdnik

Izolovano od urbanog života, skriveno u dubokoj, netaknutoj prirodi, na samoj granici sa Nacionalnim parkom “Fruška gora” izgrađen je etno kompleks “Vrdnička kula”. Čist vazduh, miris borove šume okružuju ovo naselje, a pogled na predivnu prirodu pružiće vam mir i opuštanje za sva čula. Etno kompleks je dobio naziv po istorijskoj građevini iz 12. veka Vrdničkoj kuli, koja je prema podacima podignuta u periodu kada su Rimljani bili naseljeni na ovom području.

Odmor pod vedrim nebom: Pet idealnih mesta za kampovanje u Srbiji (FOTO)

Povezane vesti
Prikazujem...