Recept iz bakine kuhinje: Specijalitet iz istočne Srbije kome niko neće odoleti (RECEPT)

Kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb, a u vreme kada nije bio post imućniji seljaci su, obično, kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog sira.

0

Oni koji su, u to vreme bili još imućniji i imali mogućnosti da pripreme kavurmu (spržu), u zagrejanu kavurmu bi umakali kačamak, piše portal recepti-kuvar.rs.
Kačamak su služili direktno na sovri, gde je sedelo nekoliko članova porodice. Odmah bi prinosili tiganj u kome bi bila zgrejana kavurma ili sir. Svi članovi porodice bi „topili“ (umakali) kačamak u taj tiganj. Za vrlo kratko vreme, na ovaj način i veća grudva kačamaka bi bila pojedena.
Specijaliteti južne i istočne Srbije: prpeć, samsa, trljanica i klucana salata!
Danas smo vam pripremili starinski recept za kačamak iz istočne Srbije, koji priprema Snežana Kitanović, prema receptu svoje bake i mame. Snežana Kitanović je član autorskog tima knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Kačamak, sastojci (za manju količinu):
– 3 veće kutlače belog projanog brašna
– 1,5l vode
– soli po ukusu
Kačamak, priprema:
Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari. U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30minuta. Veoma je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.
Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu. Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje (ja sam to radila manjom oklagijom). Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku, na kojoj se i služi.
Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem. Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:
preliven mlekom i posoljen – da, dobro ste pročitali POSOLJENO mleko;
u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);

Povezane vesti
Prikazujem...