Sportska mafia: Klizav teren u fudbalskim klubovima

Decenijama su moćni fudbalski i sportski klubovi u Srbiji pod okriljem političara, tajkuna, službi bezbednosti, a zašto ne naglasiti i u “raljama kriminala”.

0

Najvažnija “sporedna stvar” u Srbiji – fudbal, deo je moćnih klanova političara i mafijaša koji “ukrštaju koplja” kroz navijačke grupe koje su postale svojevrsne “vojske”, ali i pretorijanske garde u kojima mafija ima svoje važno mesto.

Navijačke grupe su prerasle u moćne organizacije sa plaćenim strukturama preko kojih funkcionišu uprave sportskih klubova. Poznato je da su navijači pojedinih klubova bili “udarna pesnica” u oktobarskim promena 2000. godine, ali i na raznim političkim skupovima koje je organizovala vlast u periodu od 2004. do 2012. godine.

Mafija, pre svega, narko karteli, perfidno, ali i “vulagarno” su se uvukli u fudbalske strukture. Prisustvo mafije u sportskim klubovima nije samo u radu klubova i uprava, već i u prodaji igrača, ali i načinu trgovine i raznošenja opijata.

Mafija koja obrće veliki novac u moćnim sportskim i fudbalskim krugovima bitno utiče na procese privatizacije ili sprečavanja privatizacije klubova, jer bi na taj način izgubila svoj uticaj. Po principu “milom ili silom”, mafijaši se nameću novim strukturama u klubovima i sportskim društvima. Obračuni među klupskim navijačkim oligarhijama predstavljaju prave kriminogene ratove.

Sve to ide uz veliki obrt novca, korupcije i transfera droge. Država Srbija je pred velikim iskušenjima da ozbiljno preispita legalnost i legitimtet navijačkih klubova i UO sportskih klubova koji su postali leglo organizovanog kriminala. Nije potrebno navoditi ni jedan fudbalski ili sportski klub, ali je infekcija korupcije i kriminala duboko inkorporirana uz prisustvo i političke i državne oligarhije.

Povezane vesti
Prikazujem...