Super moći male travke: Prirodni lek za gastritis, ženske probleme i miran san

Hajdučica je biljka za koju se od davnina zna da je veoma uspešna u lečenju rana, alergija, ili upala sličnih gastritisu.

0

Hajdučica, hajdučka trava ili stolisnik kako se u narodu još naziva ova biljka, ima veoma široku upotrebu u prirodnoj medicini.

Ime je dobila po hajducima, koji su je zbog njenih lekovitih svojstava stalno nosili oko vrata, kako bi sanirali rane. Bogata je vitaminom K, etarskim uljima, gorkom materijom ahileinom i azulenom, od koga potiče njena lekovita moć.

Foto: Shutterstock

Ahilein pomaže u lučenju želudačnog soka pa samim tim povoljno utiče na povećanje apetita. Pored toga, pomaže resporpciju hranjivih materija, pa time smanjuje tegobe tokom gastririsa, kolitisa, i drugih stomačnih problema poput grčeva. Takođe, zbog visokog nivoa kalijuma u sebi, hajdučka trava potpomaže rad bubrega, odlična je za krvne sudove, umiruje ubrzan rad srca, a može i ublažiti sipmtome PMS-a.

Raste na vlažnim livadama, na kamenitim mestima, šumskim proplancima, kao i po oranicama i vinogradima. Bere se u julu i avgustu, a suši na vetrovitom mestu ili u sušionici na temperaturi od 35 do 50 stepeni. Najbolje je čuvati je u kesicama od jute, zaštićenu od svetlosti, a rok trajanja suve hajdučke trave je oko dve godine.

Foto: Shutterstock

Zbog eteričnih ulja koje poseduje, ova biljka idealna je za ispucalu kožu, rane, čak i za negu bradavica kod žena koje doje. Obloge možete napraviti tako što ćete dve kašike lista i cveta ove biljke kuvati u tri decilitra vode, ne više od tri minuta. Potom ispirajte problematično mesto.

Takođe, možete je konzumirati u vidu čaja, vina, ili kao mast koju ćete naneti na rane.

Za čaj od hajdučke trave biće vam potrebno pet grama hajdučke trave, koje ćete preliti sa 2, 5 decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, procedite i popijte. Za mirne snove, preporučuje se da ovaj čaj pijete pola sata pred spavanje.

Mast od ove čudotvorne biljke napravićete tako što ćete 50 grama seckanih listova pomešati sa 50 grama muške bovkice i pola kilograma svinjske masti. Ostaviti da provri desetak minuta, potom da prenoći. Sutradan smesu ponovo podgrejati, pa prodeciti. Mast čuvajte na tamnom mestu.

Foto: Shutterstock

Za vino od hajdučke trave biće vam potrebno dve kašike cvetova ove biljke i pola litre belog vina. Smesu kuvajte 10 minuta. Svakog dana pijte dve kašike ovog “vina”, kako biste se rešili gastritisa ili problema sa bubrežnim ili mokraćnim kamenčićima.

Tople kupke od hajdučke trave u kombinaciji sa kamilicom, rešavaju probleme sa nervima i smanjuju tegobe izazvane reumom.

Izvor BKTVnews, SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...