Sutra je Sveti Nikola, a evo zašto večeras valja očistiti cipelice

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli i proslavlja se 19. decembra kao krsna slava i zaštitnik brojnih hramova i najvećeg broja Srba. Smatra se zaštitnikom dece, učenih ljudi, trgovaca, mornara i putnika.

0

Pravoslavni vernici Svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč “niki” znači pobeda, a “laos” znači narod, vernici.

Iz lika Svetog Nikole razvila se predstava o Božić Bati i Deda Mrazu

Po gradovima i varošima Srbije rašireno je verovanje da Sv. Nikola noć uoči svog praznika, ogrnut krznenim kaputom ili opaklijom okrenutim naopako, nosi jedno zvono okačeno o vrat, oko struka vise praporci ili manja zvona i klepetuše, ispod opaklije je u čojanom odelu, ima tkanu torbu sa slatkišima kao darovima za decu i štap kojim s vremena na vreme zamahuje kada uđe u kuću.
Glava mu je prekrivena šubarom, a lice nagaravljeno, neki put i narumenjeno, sa bradom i brkovima od kučine ili vate.

Iz ovog lika verovatno se kasnije razvila predstava o Božić Bati i Deda Mrazu. Poklone obično ostavlja u dečjim cipelama, a i večeras mnoga deca čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, da bi se ujutru, na Nikoljdan, silno obradovala kad u cipelici pronađu poklon – dar Sv. Nikole.

Ovaj običaj je kasnije prešao u darivanje na Božić, a Sveti Nikola je postao Deda Mraz ili srpski Božić Bata. U srpskom narodu su sačuvane brojne legende o njegovim plemenitim delima, a posebno njegovo milosrđe prema sirotinji.

Za Svetog Nikolu se ne vezuje dovoljan broj lokalnih običaja, a zabeležena su verovanja žena i molitve koje mu upućuju na ovaj veliki praznik – nerotkinje upravo njega mole za porod, ponegde je zabranjeno obavljanje takozvanih ženskih ručnih radova.

Kada je reč o slavskoj trpezi u moderno vreme mrsna trpeza na Svetog Nikolu ostala je kao posledica toga da li se poštuje Božićni post. Mnoge porodice koje jednostavno ne poste 40 dana do Božića obeležavaju mrsno Svetog Nikolu, osim ako ne pada na sredu ili petak. Danas, kada pravoslavlje više nije progonjeno, i kada svako može slobodno da slavi svoju slavu, slaviti mrsno posnu slavu je težak greh, tako da ne postoji nijedan razlog da se na slavskoj trpezi nađe ništa osim ribe ili morskih plodova. Dakle, kako Svetac pada u vreme velikog božićnog posta, isključivo posna hrana se sprema za slavu.

Izvor BKTVNews/SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...