Svaki treći radnik prima minimalac. I ćuti

radnici Svaki treći radnik prima minimalac. I ćuti

Svaki treći radnik u Srbiji kući donosi – minimalac. Od 1.725.960 zaposlenih najmanje njih 600.000 dobija platu od 20.010 dinara. U Socijalno-ekonomskom savetu RS kažu da je kriza učinila svoje i procenjuju da je u poslednje dve godine spisak najmanje plaćenih porastao za skoro 200.000 imena.

Broj radnika koji dobijaju minimalnu zaradu neprestano se povećava. Mnoge firme posluju veoma loše, pa nije retkost da preskaču čak i plate. Zato se povećava i broj onih koji ne dobijaju nikakvu zaradu, što celu situaciju čini još alarmantnijom – kaže Zoran Ristić, stalni član Socijalno-ekonomskog saveta.

Na isplatu zagarantovanog minimuma, dodaje Ristić, odlučuju se poslodavci koji imaju problema u poslovanju, odnosno oni kojima ”ponestaje tržište ili su u velikim dugovanjima”:
- Opštim kolektivnim ugovorom je bilo propisano da se minimalac ne može isplaćivati duže od pola godine, ali je on prestao da važi još 17. maja 2010. Sad se to reguliše na nivou preduzeća. Samim tim, poslodavci isplaćuju minimalce sve dok traje kriza, a zaposleni prihvataju tu opciju jer misle da nemaju drugog izbora.

Ristić kaže da bi, po kolektivnim ugovorima, poslodavci trebalo da nadoknade razliku do pune zarade čim se preduzeće ”vrati u plus”, ali se to u praksi retko dešava:

- Sindikati ne utužuju poslodavce koji zloupotrebljavaju minimalce jer bi im u tom slučaju blokirali račune, a samim tim i potpuno uskratili mogućnost da posluju, zarađuju, pa i da isplaćuju bilo kakve zarade.

Ivica Cvetanović, predsednik ovog sindikata, kaže da “poslodavci ne mogu tek tako da odluče da će ubuduće isplaćivati skromne zarade. Oni su dužni da svojim radnicima argumentuju odluku i da im pokažu bilans. Samim tim i da ih obaveste čim se firma oporavi, a potom i da im nadoknade razliku do pune zarade”.

Izvor: Kamatica

facebook Svaki treći radnik prima minimalac. I ćutitwitter Svaki treći radnik prima minimalac. I ćutigoogle Svaki treći radnik prima minimalac. I ćutitumblr Svaki treći radnik prima minimalac. I ćutipinterest Svaki treći radnik prima minimalac. I ćuti
Share