Tiho izumiranje najviših životinja: Žirafe na korak od istrebljenja, a krivi su Amerikanci

Žirafa, najviša životinja na svetu, suočava se s izumiranjem, s obzirom da je u proteklih 30 godina zabeležen dramatičan pad populacije ove životinje.

0

Međunarodni savez za zaštitu prirode (IUCN) stavio je žirafe na crvenu listu i proglasio ih ranjivom životinjskom vrstom.

Sa samo 97.500 najvećih životinja na svetu, konzervatori insistiraju da vlada SAD-a zvanično klasifikuje žirafe kao ugrožene kako bi sprečila njihovo “tiho izumiranje”.

Amerikanci su u protekloj deceniji uvezli 21.402 rezbarije na kostima žirafa, 3.008 delova kože i 3.744 različitih lovačkih trofeja – suveniri koji su 3.700 žirafa koštali života.

Foto: Shutterstock

Zbog rekreativnog lova, žirafe se suočavaju s gubitkom staništa, lovacima, sudarima s automobilima i dalekovodima.

Klasifikacija žirafa kao ugrožene vrste značila bi da bilo koji lovac koji putuje u Afriku iz Sjedinjenih Američkih Država (velika većina rekreativnih lovaca na žirafe su Amerikanci) morao bi da dokaže da je njegov lov imao konzervativnu svrhu pre nego što je žirafu vratio u Sjedinjene Države kao trofej.

Pad populacije žirafa u poslednjih nekoliko godina zasenjen je krijumčarenjem slonovače, nosoroga i gorila.

Međutim, pošto su grupe za zaštitu životne sredine povećale svoje napore po tom pitanju, čini se da je ozbiljnost pretnje žirafama dospela u centar pažnje. Zvaničnici su šokirani da žirafa ima manje od slonova koji žive u afričkim ravnicama.

Vraćanje fokusa na zaštitu gracioznih životinja dugog vrata delom su pokrenule slike lovaca i njihovog plena koje se šire društvenim mrežama.

U avgustu fotografija 12-godišnje Arijane Gardin, koja je držala glavu ubijene žirafe, izazvala je buru na društvenim mrežama.

Dok je slika užasila mnoge zaštitnike životne okoline, drugi Amerikanci pohvalili su njen hobi. Nju od tada prati više od 50.000 ljudi na mrežama.

Ekolozi smatraju da je vladina regulativa neophodna.

View this post on Instagram

#aryannagourdin receives life threatening messages after posting photos of her with a #giraffe she just killed, in a interview with #piersmorgan, her father calmed that money paid for the trip was used for #conservation, sometimes killing a certain number of a species will be beneficial to the other one we want to save, this has to be planned very carefully, if the population of a species is too high in one area, some of these animals can be transferred to a different area to start a new population. This can be funded by #ecotourism instead of #trophyhunting. Ecotourism surely is a more sustainable way to protect animals and livelihood of the locals than throphy hunting. Excuses made by trophy hunting participants are often lack of basic conservation knowledge. Watching videos of these trophy hunting participants defending for their acts is like me trying to convince my own father not to catch fish from the sea with line and rod anymore or myself not to eat meat and keep any exotic animals as pet anymore😳

A post shared by Chung Lam (@malcssclam) on

“Trenutno nijedan američki ili međunarodni zakon ne štiti žirafe od preterane eksploatacije za trgovinu. Jasno je vreme da se ovo promeni. Kao najveći uvoznik trofeja u svetu, uloga Sjedinjenih Država u padu ove vrste je neosporna, a mi moramo da zaštitimo ove životinje”, rekla je Maša Kalinina, predstavica Humanitarnog društva.

Pet grupa se udružilo da podnesu peticiju Službi za zaštitu životinja SAD kako bi žirafu označile kao ugroženu.

Savezna organizacija sada ima 90 dana da odgovori – mada proces dodeljivanja statusa može trajati duže od godinu dana.

Izvor BKTVnews, SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...