Tri stroga pravila britanske kraljice o božićnim poklonima koja moraju da poštuju svi članovi porodice

Postoje tri stroga pravila koja britanska kraljevska porodica mora da poštuje prilikom otvaranja poklona za vreme praznika.

0

Tradicija, stara decenijama, podrazumeva razmenu šaljivih poklona, jer šta bi mogli da poklone jedni drugima kad već sve imaju.

Ipak, postoje striktne procedure i pravila koja se moraju poštovati, prema kraljičinom naređenju.

Članovi kraljevske porodice na Badnje veče okupljaju se tačno u 18 časova i to u crvenoj sobi na kraljičinom imanju u Sandringhamu. Pre toga treba da pokušaju da ostave poklone ispod jelke, a da ih niko ne primeti.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Pravila su:

    • Niko ne bi trebalo da otvori svoj poklon sve dok mu to ne dozvoli princ Filip, koji nadgleda otvaranje,
    • Svaki poklon bi trebalo da bude šaljiv,
    • Pokloni moraju biti jeftini.

Među najsmešnijim poklonima u kraljevskoj porodici izdvajaju se šešir za plažu koji je kraljica poklonila princu Hariju sa šaljivim natpisom, oprema “napravi sam svoju devojku” koju je Kejt Midlton poklonila Hariju pre nekoliko godina i bela kožna daska za toalet koju je princeza Ana poklonila princu Čarlsu. Njemu se poklon toliko dopao, da je i dan danas nosi sa sobom na putovanja.

Poslednje pravilo da pokloni moraju biti jeftini, princeza Dajana nije shvatila ozbiljno, pa je prve godine članovima kraljevske porodice poklonila skupocene kašmirske džempere i šalovi od mohera. Za uzvrat od princeze Ane dobila je držač za toalet papir.

Sledeće godine, Dajana je naučila lekciju pa je tako jedan od poklona bio bade mantil s leopard printom.

Inače, kraljevska porodica poštuje i tradiciju poklanjanja više od 1.500 božićnih pudinga osoblju i obavezno nošenje crne kravate za vreme božićne večere.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kraljica i princ Filip ostaju u Sandringhamu do početka februara, u znak sećanja na kraljičinog pokojnog oca kralja Džordža VI, koji je umro na tom imanju 6. februara 1952. godine. Kraljica insistira da praznični ukrasi ostanu izloženi sve vreme dok je ona tu.

Sandringham je, inače, imanje na istoku Engleske, koje je kraljica nasledila od oca i njeno je lično vlasništvo.

Izvor BKTVnews, SK Magazin Mirror
Povezane vesti
Prikazujem...