U starom bunaru pronađen ćup s kovanicama starim skoro hiljadu godina (FOTO, VIDEO)

Izraelski zvaničnici za antikvitete saopštili su da je otkriveno nekoliko zlatnih novčića koji datiraju iz vremena krstaških ratova i smatraju se povezanim sa jednim od najdramatičnijih događaja u istoriji Cezareje u Izraelu.

0

Naime, ukupno 24 zlatnika nađena su u bronzanom ćupu između kamenja u bunaru. Među kovanicama, starim otprilike 900 godina, nađena je i jedna minđuša.

Pretpostavlja se da je kovanice sakrio neko ko se nadao da će se vratiti po njih, ali ipak nije, verovatno zbog pogibije u krstaškim ratovima. Arheolozi veruju da je vlasnik kovanog novca poginuo tokom krstaškog rata u Cezareji 1101. godine.

“Kovanice s kraja jedanaestog veka mogu se povezati s osvajanjem Cezareje u Krstaškom ratu 1101. godine, jednim od najdramatičnijih događaja u istoriji grada”, rekao je jedan od arheologa.

Većinu stanovnika Cezareje masakrirala je vojska Balduina I, kralja krstaškog Jerusalima. Zato arheolozi pretpostavljaju da su vlasnika novčića i minđuše ublili krstaši ili je prodat u ropstvo.

Novčići su, 18 od 24 nađena, u lokalnoj valuti koja je tada korišćena u Cezariji. Ostalih šest novčića su retki carski vizantijski novčići za koje se veruje da su napravljeni između 1071-1079. godine.

Grad Cezareja bio je pod kontrolom Vizantijskog carstva, a potom je pao pod kontrolu arapskih kalifata između II i XI veka. Cezarija je ponovo pala pod hrišćansku kontrolu nakon što su germanski krstaši podržani papom, napali grad 1101.

Saopštenje o ovom otkriću objavljeno je prve večeri proslave jevrejskog praznika Hanuke.

Izvor BKTVnews, SK Magazin
Povezane vesti
Prikazujem...