Vodeći međunarodni trgovinski lanac podržava knjigu Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Kompanija Metro je prihvatio da bude zlatni sponzor knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, prepoznajući dodatnu vrednost za sve svoje kupce.

0

[banner]
Metro Cash & Carry Srbija podržava akciju prikupljanja i objavljivanja tradicionalnih recepata domaće kuhinje, kao i pripremu knjige sa istim sadržajem koju vodi i sprovodi portal Recepti i Kuvar online.
Uz podršku, ovog vodećeg međunarodnog veleprodajnog trgovinskog lanca, knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, tradicionalni način pripremanja hrane, naći će svoj put i do profesionalnih kupaca kao i svih kuvarskih profesionalaca. U ovoj knjizi moći će se pronaći mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a ne spremaju se tako često i u krugu porodice. Profesionalni kupci, iskusni kuvari, a i neiskusni početnici, imaće priliku da nakon čitanja ove knjige isprobaju svoje znanje pripremajući tradicionalna jela.
Knjiga Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje je namenjena svima! Turistima, bilo da planiraju da odmor provedu u Srbiji, ili da Srbiju posete zbog posla. Dijaspori, da se svi koje greje “Sunce tuđeg neba…”, podsete na neka od zaboravljenih jela i “nahrane” svoju nostaligiju, kao i da sa velikim ponosom poklone primerak knjige nekoj dragoj osobi da bi pokazali iz kakve zemlje dolaze.
Knjiga će sadržati oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. Uz činjenicu da se, u suštini, svi regioni dosta preklapaju, ali, imaju i svojih posebnosti.
Primeri posebnosti ovih krajeva, u današnje vreme: Vojvodinu karakterišu testa – hlebovi, štrudle, rezanci, kao i razne vrste prerađevina od mesa. U centralnoj Srbiji karakteristične su pite zeljanice, kao i prase na ražnju. Posebnost zapadne Srbije je sušeno meso, a u planinskim krajevima neizostavna su jela od jagnjetine. Kuhinju istočne Srbije odlikuju suve čobanske pite, kuvana jagnjetina u mleku, sušeno meso od divlje svinje, janjija s tri vrste mesa i i raznim povrćem, homoljski kačamak. Na jugu Srbije veoma popularna jela su meso sa roštilja ili ražnja, pogotovo čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja. Ali, primera radi, dobru zeljanicu, poješćete u svim krajevima Srbije.
Knjiga će biti objavljena na dva jezika, srpskom i engleskom. Osim pomenutih 100 recepata, u knjizi će biti opisan kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i značaj tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje…) za ljudsko zdravlje.

Povezane vesti
Prikazujem...